The Rock
Op de kruising van de 2 belangrijkste stedelijke assen van Utrecht, was het voormalig oude rijn ziekenhuis gesitueerd. Met de verhuizing van het ziekenhuis uit Kanaleneiland naar Leidse Rijn kwam dit terrein, incl enkele gebouwen vrij. Na enkele jaren leegstand is het gekocht door Round Hill Kapital met de bedoeling hier studentenhuisvesting te ontwikkelen. Het is meer geworden dan dat.
Door herontwikkeling van het voormalig ziekenhuisterrein is er een nieuwe multifunctionele woonwijk ontstaan die bijdraagt aan de stedelijke vernieuwing en samenhang van Kanaleneiland. Met de herontwikkeling is uitgegaan van een campus-achtige setting voor een jonge doelgroep, een mix van studenten en starters met bijbehorende voorzieningen. Door in de plinten functies als een fitnessruimte en doelgroepgeralteerde middenstand (o.a een kapper, fietsenmaker, wasserette) op te nemen en bewust niet te kiezen voor grootschalige detailhandel in verband met de aanwezigheid van een winkelcentrum om de hoek, wordt de samenhang met de wijk versterkt.
Op het dek boven de parkeergarage is een daktuin speciaal voor de bewoners gerealiseerd. Omdat meerdere units geen eigen buitenruimte hebben is dit de plek geworden voor ontmoeting met de andere bewoners van het complex.
In de inrichting van de openbare ruimte zijn duurzaamheid, onderhoud en sociale veiligheid de belangrijkste uitgangspunten. Daarom is gekozen voor een eenduidige, overzichtelijke en doelmatige opzet. Het groene karakter van het plangebied is verder versterkt door toevoeging en verbreding van de grasvlakken. Langs de Beneluxlaan en het 24 oktoberplein vormen deze grasvlakken groene taluds, in aansluiting op het bestaande talud van het beddenhuis.
Met het ontwerp van het gehele plan is rekening gehouden met interactie van de bewoners onderling en met de interactie van het complex in de bestaande wijk. Door de keuzes die gemaakt zijn worden beide versterkt.
Ruimtelijke en functionele opbouw
Het beddenhuis is aangevuld met drie losse stedelijke blokken, die onderling verbonden zijn door een verblijfsdek, waaronder zich een parkeergarage bevindt. Het blok langs de Beneluxlaan, blok B, heeft 7 verdiepingen (± 25 m.), aansluitend op de bebouwingshoogten langs de Beneluxlaan. Hierin zijn 125 starterswoningen opgenomen. Deze woningen hebben hun eigen entree aan de Beneluxlaan en hebben een corridor.
Aan het 24 Oktoberplein staat de toren van 23 verdiepingen (± 75 m.). Deze vormt een onderdeel van de reeksen hoogbouw-accenten langs zowel de Beneluxlaan als de M.L. Kinglaan, de entree tot het centrum. In deze Toren zijn 463 studentenunits gelegen. Deze worden ontsloten via de centrale entree van het Beddenhuis.
Het blok aan de achterzijde van het dek, blok A, is een lager woongebouw van 3 verdiepingen (± 13 m.). Hierin zijn 48 starterswoningen opgenomen. Ook deze woningen hebben hun eigen entree aan het Van Heuven Goedhartplein en heeft ook een corridor. Dit blok is lager vanwege de overgang naar de daarnaast gelegen eengezinswoningen.
Architectuur van het plangebied.
Om de eenheid in de uitwerking van het plangebied te benadrukken is gekozen voor het versterken van de groene rand rondom en het doorzetten van de bomenrij langs de Beneluxlaan. Voor het gebouw langs de Beneluxlaan wordt een 4 meter hoog talud aangelegd, beplant met gras, bomen en struiken. Dit groene element borduurt voort op de bestaande groenstroken langs de Beneluxlaan en schermt tevens de onder het woongebouw gelegen parkeergarage af. Ter verdere bevordering van de eenheid van het plangebied is gekozen voor een uitstraling van de gebouwen die aansluit op het gehandhaafde Beddenhuis. Dit wil zeggen: een materialisering in een combinatie van lichte gevelbekleding met gemêleerd metselwerk en een architectuur waarin de nadruk ligt op een horizontale geleding van de bouwmassa’s.
De nieuwbouw wordt gekenmerkt door een lichte witte kleur met lichte witte kozijnen. Het bestaande Beddenhuis heeft een donkere kozijnen. De transitie tussen het donkere aan de zijde van het Beddenhuis en het lichte aan de zijde van de Toren vind plaats door middel van de verschillende kleuren van de geluidboxen en de verschillende kleuren van de straatstenen van het dek. Deze elementen zijn als strooigoed toegepast om deze overgang te maken.
Oplevering | 2021 |
Opdrachtgever | Ontwikkelcombinatie Ouderijn (OCO) Round Hill Capital |
Bouwkunding aannemer | Veluwezoom Verkerk Bouw en Wessels Rijssen |
Fotograaf | Ossip van Duivenbode |